51.Festival NZG Ptuj 2020
Festival narodnozabavne glasbe Ptuj

Na Ptuju bo znova veselo tri dni.

Festival slovenske narodno-zabavne glasbe na Ptuju ima eno pomembnejših vlog v slovenski narodni glasbi, saj je skozi zgodovino obstoja ansamblom omogočal ustvarjanje prepoznavnosti, ob tem pa skrbel, da se je na državni ravni narodno-zabavna glasba razvijala, da se je ohranjalo kakovostno glasbeno izražanje. To je ob zadnjem festivalu, ko je ta praznoval 50 let, prepoznala tudi Republika Slovenija: družba Radio-Tednik Ptuj je prejela odlikovanje predsednika države Boruta Pahorja.

Program festivalskega dogajanja na Ptuju za leto 2020 je spet zelo pester. Tridnevno dogajanje bo postreglo s petkovim programom, 28. avgusta, ko se bodo predstavili ansambli, ki se niso uvrstili v finale in bodo imeli možnost, da se bodo lahko kot »srečni izbranec« občinstva vseeno udeležili velikega finala 51. Festivala slovenske narodno-zabavne glasbe Ptuj 2020, ki bo v nedeljo, 30. avgusta. Vse preostale »potnike« na festival bo izbrala komisija na predizboru, ki tradicionalno poteka ob dnevih Dobrot slovenskih kmetij spomladi na Ptuju. Sobotni večer je namenjen nastopu hišnega ansambla radia Ptuj in nastopom izbranih ansamblov na začetku glasbene poti. V nedeljo sledi tekmovalni festivalski večer.

Družba Radio-Tednik, d. o. o., razpisuje

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE SLOVENIJE PTUJ 2020, ki bo v nedeljo, 30. avgusta 2020, ob 19. uri na Ptuju.

Pri pripravi in izvedbi festivala poleg družbe RADIO-TEDNIK, d. o. o., sodelujejo RTV Slovenija – Regionalni center Maribor (Radio Maribor, Televizija Maribor), Media24, RTV Veseljak in revija Muzika.

 

Razpisna pravila in pogoji:

 

 1. Na festivalu lahko sodelujejo avtorji in ansambli iz Slovenije in zamejstva, ki gojijo to glasbeno zvrst. Na festivalu lahko sodelujejo ansambli, ki imajo za to glasbo značilne instrumente (uporaba elektronskih instrumentov, bobnov in računalniških programov ni dovoljena) in katerih člani so starejši od 15 let. 

 2. Ansambli bodo na festivalu nastopili v dveh kategorijah: v kategoriji klasičnih kvintetov (harmonika, trobenta, klarinet, kitara, bas) in v kategoriji drugih zasedb.

 3. Vsak ansambel oziroma avtor lahko na razpisu sodeluje z eno ali več novimi skladbami. Na festivalu vsak ansambel sodeluje le z eno novo tekmovalno skladbo. Druga skladba, ki jo ansambel izvede je iz zakladnice ansambla ali splošne zakladnice slovenske domače glasbe. Prijava mora vsebovati demo ali že dokončan posnetek prijavljene skladbe in besedilo v treh izvodih. Dolžina skladb je lahko največ tri minute in pol. 

 4. Za nastop na festivalu bodo ansambli sprejeti na osnovi odločitve strokovne komisije, ki jih bo ocenila na javni avdiciji v nedeljo, 17. maja 2020 v popoldanskem času, na dvorišču minoritskega samostana na Ptuju. Strokovno komisijo imenuje organizator festivala. Končni izbor ansamblov in skladb bo komisija opravila do 23. maja 2020 in bo dokončen. Potrjeni ansambli ne morejo odpovedati sodelovanja. 

 5. Vsi na festival sprejeti ansambli morajo najpozneje do konca meseca maja 2020 organizatorju dostaviti dokončan studijski posnetek tekmovalne skladbe.

 6. S sodelovanjem na razpisu ansambli in avtorji soglašajo, da se njihova dela snemajo za radijski in televizijski program, predvajajo na uradni festivalski radijski lestvici in izdajo na nosilcih zvoka in slike oziroma da sodelujejo na festivalu v skladu z njegovimi pravili. 

 7. Izvedbo, skladbe in besedila bodo na festivalu ocenjevali strokovna žirija in komisija za besedila, ki ju imenuje organizator, ter občinstvo. Denarne nagrade so v bruto zneskih. Razpisane nagrade so: • strokovne komisije izberejo:

 • najboljši ansambel med klasičnimi kvinteti – nagrada ORFEJ in denarna nagrada (ansambel)

 • najboljši ansambel med drugimi zasedbami – nagrada ORFEJ in denarna nagrada (ansambel)

 • najboljše besedilo – denarna nagrada (avtor besedila)

 • najboljšo vokalno izvedbo – Korenova plaketa (pevec, pevka ali pevci) • obiskovalci na prireditvi in sodelujoči v glasovanjih radijskih lestvic izberejo: 

 • najboljšo skladbo festivala – denarna nagrada (nagrado si delijo avtor glasbe, avtor besedila in avtor aranžmaja) 1. Ansambli se prijavijo za nastop na festivalu najpozneje do ponedeljka, 30. marca 2020, z oddajo elektronske prijave ali pisno na naslov: RADIO-TEDNIK, d. o. o., Osojnikova cesta 3, 2250 PTUJ, s pripisom »Za festival«. Spletna prijavnica se lahko tudi natisne.

Dodatne informacije so na voljo pri direktorju festivala DRAGU SLAMERŠAKU (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., tel.: 031 681 253) ali pri uredniku festivala DOMNU HRENU (e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., tel.: 030 33 55 55).

Z vsemi ansambli, ki bodo nastopili na festivalu, bo organizator sklenil pogodbo, ki bo določala preostale medsebojne obveznosti in pravice.

Prijavnico za festival najdete tukaj, podrobnosti o razpisu pa so predstavljene tudi v prispevku TV Veseljak.

 

 

Z VAMI V ŽIVO

Marjan Nahberger

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300