V Talumu iz leta v leto bolj inovativni

V Talumu iz leta v leto bolj inovativni
Lokalne novice

V enem letu zabeležili preko 1500 predlogov in z inovacijami dosegli 1,4 milijona evrov gospodarske koristi.

V Skupini Talum so v petek podelili priznanja sodelavkam in sodelavcem, ki so se v zadnjem letu najbolj izkazali na področju inovativnosti. V obdobju od 1. septembra 2021 do 31. avgusta letos so v Talumu zabeležili 1528 predlogov, 19 tehničnih izboljšav in za 1,4 milijona evrov gospodarske koristi. V Talumu poudarjajo, da je inovativnost postala del rednega delovnega procesa in pomemben temelj kulture podjetja. Novi predlogi in izboljšave so nujen del razvoja, zato v novo desetletje sistematičnega spodbujanja inovativnosti vstopajo z novimi načrti.

Marko Drobnič: » V Talumu imamo inovativne zaposlene.«

»Preteklo leto smo na področju inovativne dejavnosti stopili korak naprej. Izmerili smo inovacijsko klimo v tovarni in dobili potrditev, da imamo dobre temelje, dobro zastavljen sistem, predvsem pa inovativne zaposlene, ki prispevajo svoj kamenček k razvoju tovarne in k boljšim, učinkovitejšim in produktivnejšim procesom. Z intenziviranjem aktivnosti na področju digitalizacije stopamo po poti pametne tovarne, s čimer želimo poenostavljati in pohitriti procese in postopke,« razlaga predsednik uprave Taluma Marko Drobnič.

Avgust Šibila:»Včasih smo v Talumu prodajali aluminij, danes vedno bolj prodajamo znanje.«

Prepričanje, da je aluminij rešitev za zeleno prihodnost, nas žene, da smo ustvarjalni, da razmišljamo izven naših okvirjev, se povezujemo in sodelujemo ter z vsemi temi aktivnostmi prispevamo k našemu razvoju in rasti, razlagajo v Talumu. Z zastavljenimi projekti, kot so Zelena in pametna transformacija, Virtualna baterija, Aluminij 4.0, Razvojni center SiPCAST, Sfera Al13 so del aktivnosti, s katerimi želijo nadgraditi svoje delovanje in nadaljnji razvoj. Kot je ponazoril direktor Poslovne enote Ulitki Avgust Šibila: »Včasih smo v Talumu prodajali aluminij, danes vedno bolj prodajamo znanje. Včasih smo v Talumu prodajali izdelke, danes našim kupcem vedno bolj prodajamo rešitve.«

Upam si! 2022

V okviru natečaja Upam si! so letos v Talumu sicer prejeli 61 predlogov iz zelo raznolikih področij. Med prejetimi predlogi je devetčlanska komisija izbrala tri najboljše, in sicer Vnaprejšnja zadolžitev z osebno varovalno opremo (novozaposleni) (Milka Kardum in Špela Jamšek), Škatla dobrodošlice (Haris Salihagić Hrenko) in Prejem, izdaja in evidentiranje embalaže v PE Ulitki (Jan Maroh).

Trije nagrajenci za množično inovativno dejavnost

Množično inovativno dejavnost v Talumu spremljajo v obdobju od 1. septembra preteklega leta do 31. avgusta tekočega leta. V tem obdobju so obravnavali 1528 inovacijskih predlogov. Danes so nagradili tri sodelavce, ki so podali največ inovacijskih predlogov. Najbolj so bili aktivni David Lorber, vodja litja na nizkotlačnih livnih strojih v Poslovni enoti Ulitki s 85 predlogi, Aleksander Krajnc, vodja vzdrževanja II v Poslovni enoti Rondelice z 38 predlogi in Boris Ponudič, ki dela na proizvodnih delih v izparilnikih v odvisni družbi Talum Izparilniki z 29 predlogi.

Profesionalna inovativna dejavnost

Na področju tehničnih izboljšav se lahko v Talumu znova pohvalijo z izjemnimi dosežki. V zadnjem letu so zabeležili 19 tehničnih izboljšav, ki prinašajo skupaj 1,4 milijona evrov letne gospodarske koristi. Nagradili so tehnične izboljšave:

Kondenzator za toplotne črpalke za ogrevanje vode, ki so jo razvili v sodelovanju s kupcem Auer (Dejan Ploj, Ferdinand Štrucl, Franjo Skuber) in za katero so prejeli srebrno priznanja ŠGZ.

Optimizacija tiskalnikov, tonerjev in kartuš (Dejan Šmigoc, Jože Palčič in Igor Hertiš)

Digitalno shranjevanje nabavnih nalogov (Tamara Jaušovec, Aleksander Irgolič)

Ciljno dogovorjena optimizacija dobaviteljev (Martina Venta, Vesna Roškar, Andrej Brumen, Simona Gnilšek, Andrej Vindiš, Tamara Jaušovec, Irena Levanič, Jože Palčič, Dejan Šmigoc in Aleksander Irgolič)

Nov koncept doziranja aluminijevega fluorida v elektrolizi C & Nov koncept spreminjanja dodatne upornosti RACC elektroliznih celic (Anton Verdenik in Branko Juršek)

Nadgradnja računalniške strojne opreme (Dejan Korošak, Evgen Muhič in Igor Hertiš)

Izvedba optimizacije licenčne pokritosti s programom AutoCAD (Benjamin Verdenik, Emilija Pišek in Tadej Dobrun)

Uporaba prevlek na vložkih orodja za visokotlačno litje (Janez Repa)

Rondelice, proizvedene iz tržnega odpadnega aluminija (Gregor Zečević in Simon Strmšek)

Ponovna vpeljava in razvoj filtrov za emulzijo v valjarni Expandal (Krešimir Gorišek)

Optimizacija transporta – Auer (Miranda Brodnjak)

Horizontalno polaganje stranskih blokov pri ponovno zagnani elektrolizni peči (Branko Vogrinec)

Reciklirani stranski bloki pri ponovno zagnani elektrolizni peči (Branko Vogrinec)

Uvedba krogličnih zapahov (Janez Repa)

Preureditev jarma za prenos pokrovov na Riedhammerjevi peči (Roman Petek)

Tehnologija gravitacijskega nagibnega litja s peščenim jedrom z ločenima gnezdoma in izmetavanjem v livnem orodju (Janez Jagarinec, Aleš Slana, Srečko Golob, Branko Krajnc in Matjaž Škerget)

Optimizacija stroškov tiskanja v Skupini Talum (Dejan Korošak in Igor Hertiš)

Priprava tehnične platforme za digitalni dostop do podatkov (Aleksander Irgolič, Benjamin Verdenik, Franc Vajda in Katja Sever)

Opeka za zidanje stene (+/–) na Riedhammerjevi peči (Branko Vogrinec)

 

Fotografija: Talumovi inovatorji leta 2022 na 11. dnevu inovativnosti;

V spodnji fotogaleriji: nagrajenci množične inovativne dejavnosti, nagrajenci profesionalne inovativne dejavnosti in nagrajenci Upam si!. Foto: Stanko Kozel.

 

 

 

 

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

23-letnik z osmimi goljufijami do 85 000...
Petek, 23 Februar 2024 07:46
Grozi mu zaporna kazen od enega do osmih let.

Preberite več...

Anej Čurin Prapotnik gre na SP v Glasgow...
Četrtek, 22 Februar 2024 17:39
Sporoča Atletski klub Ptuj.

Preberite več...

Mladi razmišljajo podjetno
Četrtek, 22 Februar 2024 17:31
ZRS Bistra Ptuj in Šolski center Ptuj sta ob podpo...

Preberite več...

Rop banke v središču Maribora
Četrtek, 22 Februar 2024 13:10
Zgodilo se je okrog 12. ure.

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Simona Pušnik

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300