Nekaj deset delavcev Taluma na začasnem čakanju na delo

Nekaj deset delavcev Taluma na začasnem čakanju na delo
Lokalne novice

Zadnje mesece zaposlene prerazporedili - podjetje zaposluje blizu 1500 ljudi.

Med 40 in 70 zaposlenih v kidričevskem Talumu so začasno napotili na čakanje na delo na domu, pri čemer podjetje računa na povrnitev sredstev s strani države na podlagi zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske krize, je poročala STA.

Prvi mož Taluma Marko Drobnič je po navedbah agencije povedal, da so se za ta korak odločili zaradi manjšega povpraševanja v proizvodnji drogov. Število zaposlenih, ki bodo v času odsotnosti prejeli 80-odstotne plače, se glede na potrebe iz tedna v teden spreminja, po besedah Drobniča pa ukrep ni toliko povezan samo z energetsko krizo in visokimi cenami energije, pač pa so zaznali tudi nižje povpraševanje na področju proizvodnje drogov, zato so se odločili, da bodo februarja temu primerno prilagodili obseg poslovanja. "V tem času bomo opravili tudi nekatere remonte, ki bi jih sicer nekoliko pozneje v času poletja," je dejal Drobnič in dodal, da gre zgolj za začasni ukrep v skladu s kriznim zakonom, ki ga je v ta namen sprejela država.

Talum v zadnjih mesecih zaposlene že prerazporedil v druge enote

V Talumu so sicer v zadnjih mesecih številne zaposlene že prerazporedili v druge proizvodne enote, potem ko so lani precej znižali proizvodnjo primarnega aluminija. Po Drobničevih besedah za zdaj še ni videti kakšnega preobrata ali rešitve na ravni EU, ki bi jim pomagala znova vzpostaviti proizvodnjo aluminija v večjem obsegu.

Cenovna raven elektrine energije je namreč po njegovem še vedno previsoka, zato se proizvodnja v Evropi zmanjšuje. Trenutno evropski proizvajalci proizvodnjo primernega aluminija ohranjajo še na dobra dva milijona od skupaj 4,5 milijona ton, kolikor je ta znašala pred začetkom energetske krize, večinoma na Norveškem, kjer je cenovna politika pri preskrbi z električno energijo drugačna.

Talum še vedno zaposluje blizu 1500 ljudi

"Vse ostale države so proizvodnjo zmanjševale in tudi pri nas je tako. Za zdaj še držimo proizvodnjo na enajstih elektroliznih pečeh od 160. Glede na tehnično-tehnološke možnosti in parametre padanja učinkovitosti v procesu pa bo potrebno tudi pri nas razmisliti, kako dolgo bomo s to proizvodnjo vztrajali," je še dejal predsednik uprave družbe, ki je preko Elesa še naprej v večinski državni lasti. Drobnič je še dodal, da dosedanji apeli s strani proizvajalcev ne le aluminija, pač pa materialov nasploh, da je potrebno ukrepati, sicer bodo kmalu ogrožene oskrbovalne verige, za zdaj še vedno niso zalegli. Zato je pred evropski gospodarstvom po njegovem velik izziv, saj Evropa potrebuje proizvodnjo materialov, gradi na industrijskem razvoju, hkrati pa ne omogoča konkurenčnih pogojev za proizvodnjo. "Večkrat opozarjam, da nam nič ne bo pomagalo, da imamo visoko dodano vrednost na koncu vrednostnih verig, če ne bomo imeli tudi lastne oskrbe s surovinami in materiali, saj nas bodo tekmeci iz drugih kontinentov začeli stiskati in pritiskati s cenovnimi politikami. Ko bomo od njih postali odvisni, se nam tudi na sredi ali koncu verig ne piše nič kaj dobrega," je po poročanju STA  dodal prvi mož podjetja z okoli 1500 zaposlenimi.

Slika je simbolična.

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Neznanci vlomili v več vozil
Sreda, 12 Junij 2024 14:32
Zgodilo se je na območju Mestne občine Maribor

Preberite več...

V Perutnini Ptuj odslej nihče več na min...
Sreda, 12 Junij 2024 07:38
Regres bodo zaposlenim izplačali junija.

Preberite več...

V Ormožu nagradili podjetnike
Torek, 11 Junij 2024 21:21
Pri nominaciji za Naj mladega podjetnika so upošte...

Preberite več...

Javni zavod za mladino, šport in turizem...
Torek, 11 Junij 2024 15:37
Imenovanje na mesto direktorja mora potrditi še me...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

Sledite nam

 
Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300