Na Ptuju „praznik slovenskega podeželja“

Na Ptuju „praznik slovenskega podeželja“
Lokalne novice

V nedeljo ob 15.00 na dvorišču samostana „Med ljudskimi pevci in godci“ v organizaciji družbe Radio Tednik Ptuj.

V petek opoldne se je na Ptuju s slovesnim odprtjem in nagovorom ministrice za kmetijstvo Irene Šinko začela tradicionalna, 34. prireditev Dobrote slovenskih kmetij, na kateri med drugim podeljujejo nagrade najboljšim v različnih skupinah živil. Še pred odprtjem je potekal posvet o pomenu ocenjevanja za izboljšanje kakovosti.

Ocenili 990 izdelkov

Kot je pred začetkom dogodka povedal vodja organizacijskega odbora Peter Pribožič, so letos skupaj ocenjevali 990 izdelkov, priznanja pa bodo podeljevali v soboto in nedeljo. Vse tri dni bodo lahko obiskovalci na razstavi spoznavali in okušali letošnje najboljše izdelke iz moke ter mesne izdelke vseh kategorij, pa tudi vina slovenskih kmetij. Pribožič je ob tem izpostavil jutranji strokovni posvet o pomenu senzoričnega ocenjevanja kakovosti izdelkov, predvsem v luči truda za zmanjševanje izgub in zavržkov hrane. Ptujska srednja šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo je s slavnostnim dogodkom obeležila 70 let izobraževanja na področju kmetijstva, prav tako je v petek potekal dan šol in vrtcev ter podelitev priznanj za likovna dela natečaja. Po slovesnem odprtju je bila še delavnica o tipičnih vinih slovenskih vinorodnih dežel.

Šinko: „Kmetijstvo gospodarska dejavnost posebnega družbenega pomena.“

Ministrica Šinko je v pozdravnem nagovoru dejala, da je kmetijstvo gospodarska dejavnost posebnega družbenega pomena predvsem zaradi njegove večnamenske vloge. Kmetijstvo moramo obdržati v nezmanjšanem obsegu tudi v prihodnosti, so jo na ministrstvu povzeli v sporočilu za javnost. "Zato moramo spodbujati mlade, da ostajajo na domačih kmetijah in nadaljujejo družinsko tradicijo pridelave hrane. Mladi pa so tudi pobudniki sprememb. Svoj prispevek k promociji poklica kmeta vsekakor dodaja tudi naše ministrstvo. Ena od aktivnosti, namenjena predvsem mladim, je kampanja Lepo je biti kmet," je dejala. Odločevalci se po ministričinih besedah zavedajo, da bodo le mladi kmetje dolgoročno zmožni zagotavljati zadostno preskrbo s kakovostno in trajnostno pridelano hrano. "Mladi se soočajo s številnimi izzivi, kot so dostop do zemljišč, kapitala in znanja. Kmetijska zemljišča so omejen naravni vir, ki ga je treba ohranjati v nezmanjšanem obsegu," je poudarila.

Novim generacijam slovenskih kmetov primanjkuje upravljavskih znanj in finančnih spretnosti

Pomemben prispevek pri dostopu do kapitala po njenih besedah predstavljajo podpore iz ukrepov skupne kmetijske politike. Za dodatno pomoč mladim pri dostopu do kapitala pa na ministrstvu pripravljajo tudi podlage za dostop do finančnih instrumentov iz nacionalnih virov.

Čeprav so mladi v kmetijstvu v povprečju bolje izobraženi kot njihovi predhodniki, se je izkazalo, da jim primanjkuje upravljavskih znanj in finančnih spretnosti. "Zato bo v prihodnje izobraževanje na teh dveh področij obvezno za vse upravičence, ki bodo prejeli zagonsko podporo," je dodala ministrica.

Pribožič: "Pomembno je povezovanje s šolstvom."

Kot je še povedal Pribožič, gre pri njihovi prireditvi za praznik slovenskega podeželja. Vse to, kar znajo narediti roke na kmetijah, po njegovem pomeni razvojno priložnost za mlade na podeželju, zato je za organizatorje še toliko bolj pomembno povezovanje s šolstvom na tem področju.

"Mladi lahko v tem vidijo perspektivo, saj povprečne kmetije samo z osnovno dejavnostjo danes težko preživijo. Če svoje pridelke predelajo v končne izdelke z višjo dodano vrednostjo, pa jim to omogoča tudi zaposlitev na kmetiji," je dodal vodja vsakoletnega dogodka, ki se s promocijo domačih izdelkov trudi kmetije k temu še dodatno spodbuditi.

Kaj prinaša festivalska sobota?

Sobotni del prireditve Dobrote slovenskih kmetij bo ob razstavi in podelitvi priznanj namenjena Folkfestu, kjer se bodo predstavile folklorne skupine, potekali bodo predstavitev Bolfenškega društva starodobnikov, delavnica o nagrajenih vinih na Dobrotah slovenskih, za najmlajše pa zabavne delavnice.

V nedeljo javna radijska oddaja Radia Ptuj „Med ljudskimi pevci in godci“.

Zadnji dan prireditve se bo v nedeljo pričel z nastopom folklorne skupine Rogoznica in mašo v cerkvi svetega Petra in Pavla, po podelitvi drugega dela priznanj pa se bo tradicionalni dogodek sklenil z javno radijsko oddajo Radia Ptuj Med ljudskimi pevci in godci.

Fotografije: FB FDSKPtuj

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Na Ptuju grozil z uporabo plinske jeklen...
Torek, 28 Maj 2024 20:47
Dogaja se v enem od stanovanjskih blokov. 

Preberite več...

Zasadili bodo 500 dreves v 10 lokalnih o...
Ponedeljek, 27 Maj 2024 07:43
Občine pa bodo lahko izbrale med belim javorjem, h...

Preberite več...

Policisti pri ilegalnih prehodih na Ormo...
Ponedeljek, 27 Maj 2024 07:38
Vse so odpeljali v azilni dom.

Preberite več...

Perutnina Ptuj v rekonstrukcijo matičnih...
Petek, 24 Maj 2024 14:39
Farme matičnih jat  spreminjajo v farme za vzrejo ...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Simona in Dalibor

voditelj

Sledite nam

 
Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300