Motiv za umor v Zgornjem Dupleku maščevanje

Motiv za umor v Zgornjem Dupleku maščevanje
Lokalne novice

Za kaznivo dejanje zagrožena zaporna kazen, najmanj 15 let.

Mariborski kriminalisti so v soboto, 16. septembra, s kazensko ovadbo k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru privedli 33-letnega moškega, za katerega je bil podan utemeljen sum, da je v jutranjih urah 8. septembra, umoril 64-letnega moškega iz Zgornjega Dupleka. Ugotovitve je medijem  predstavil vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Stanko Vidovič.

Po zaslišanju je preiskovalni sodnik zoper osumljenca odredil pripor. Osumljeni je bosanski državljan, z začasnim prebivališčem na območju Republike Hrvaške, ki je zadnjih nekaj mesecev, zaradi zaposlitve v Sloveniji, neprijavljen prebival v bližini naslova žrtve. Umorjenega sta 8. septembra v popoldanskem času našla njegova znanca, ki sta se z njim predhodno dogovorila za izvedbo del v njegovi delavnici. Ob vstopu v delavnico sta na tleh opazila mrtvega oškodovanca. O tem sta takoj obvestila Operativno komunikacijski center PU Maribor in Regijski center za obveščanje.

Na kraj so bili nemudoma napoteni policisti, ki so izvedli prve nujne ukrepe. Pri pregledu trupla, ki ga je opravila dežurna zdravnica Zdravstvenega doma Maribor je obstajal sum, da je moški umrl nasilne smrti. O opisanih okoliščinah sta bila istega dne obveščena dežurna okrožna državna tožilka Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru in dežurni preiskovalni sodnik iz Okrožnega sodišča v Mariboru, ki sta prišla na kraj. Pri kasnejšem ogledu kraja kaznivega dejanja so našli in zavarovali različne sledi in predmete, ki so potrjevali sume glede nasilne smrti, med drugim tudi topi predmet, ki ga je osumljeni uporabil pri storjenem kaznivem dejanju. Pri ogledu je sodeloval tudi policist – vodnik službenega psa za detekcijo bioloških sledi.

Motiv za umor, ki ga je storil 33-letni osumljenec iz brezobzirnega maščevanja, je povezan s koristoljubjem. Na podlagi sodelovanja s tujimi varnostnimi organi smo ugotovili, da je osumljeni povratnik kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete in da je že bil obravnavan za kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe.

33-letnega osumljenca so policisti v petek zjutraj prijeli na območju naše policijske uprave. Za kaznivo dejanje umora iz brezobzirnega maščevanja je po 116. čl. KZ-1 predpisana zaporna kazen najmanj petnajstih let.

Policisti so v letošnjem letu na območju PU Maribor obravnavali dve tovrstni kaznivi dejanji, in sicer ob opisanem umoru, še uboj (po 115. čl. KZ-1). V letu 2022 smo na območju PU Maribor obravnavali 1 dokončan umor, 3 poskuse in 1 napeljevanje k umoru ter 2 uboja, so sporočili s PU Maribor.

Na fotografiji: Predstavitev ugotovitev kriminalistov medijem. Foto: PU Maribor

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

38-letnik padel s traktorske prikolice i...
Sobota, 30 September 2023 06:34
Poškodovanca odpeljali v UKC Maribor, po zadnjih i...

Preberite več...

Goreli kombinirani vozili
Sobota, 30 September 2023 01:46
Do požara je prišlo nekaj čez eno uro zjutraj v po...

Preberite več...

Zagorelo v Krčevini pri Vurbergu
Petek, 29 September 2023 07:36
Gorele saje v dimniku stanovanjske hiše.

Preberite več...

Streljanje na Ptuju: sodnik odredil prip...
Četrtek, 28 September 2023 14:20
V hišni preiskavi zasegli orožje, več kot sto koso...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Tone Topolovec

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300