Zaradi ptičje gripe v nekaterih občinah prepoved reje perutnine na prostem

Zaradi ptičje gripe v nekaterih občinah prepoved reje perutnine na prostem
Lokalne novice

Prepoved velja za Ptuj, Markovce, Videm pri Ptuju, Cirkulane in Hajdino.

Državno središče za nadzor bolezni je zaradi novih primerov visoko patogene aviarne influence pri divjih pticah v občinah Ptuj, Markovci, Videm pri Ptuju, Cirkulane in Hajdina prepovedalo rejo perutnine na prostem. Nove primere ptičje gripe so odkrili v občinah Markovci, Hajdina in Ptuj, je zvečer poročala STA.

Kot so sporočili iz Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, jih je nacionalni veterinarski inštitut danes obvestil o novih pozitivnih rezultatih preiskav na visoko patogeno aviarno influenco H5N1 pri dveh labodih grbcih, najdenih v občini Markovci in občini Hajdina, ter pri divji gosi, najdeni v občini Ptuj. V torek so objavili, da so ptičjo gripo potrdili pri osmih labodih grbcih, ki so jih našli v občini Markovci.

Državno središče za nadzor bolezni je to preučilo in sprejelo sklep, da se za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino na območju občin Ptuj, Markovci, Videm pri Ptuju, Cirkulane in Hajdina prepove rejo perutnine na prostem, so pojasnili.

Po njihovih navedbah v večini evropskih držav narašča število primerov HPAI tako pri perutnini kot pri divjih pticah. Bolezen so potrdile tudi vse sosednje države, zato je ključnega pomena, da rejci dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe, so poudarili.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivajo, naj v primeru, da opazijo katerega od znakov bolezni, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja. Med znaki so zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega ali pojav različnih kliničnih znakov.

Ker se bolezen lahko prenaša tudi preko kontaminirane obutve in preko živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, sprehajalce prosijo, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih so vodne ptice, in jih ne krmijo. V primeru, da opazijo poginjene vodne ptice, naj pokličejo številko 112, poziva uprava.

Slika je simbolična.

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

23-letnik z osmimi goljufijami do 85 000...
Petek, 23 Februar 2024 07:46
Grozi mu zaporna kazen od enega do osmih let.

Preberite več...

Anej Čurin Prapotnik gre na SP v Glasgow...
Četrtek, 22 Februar 2024 17:39
Sporoča Atletski klub Ptuj.

Preberite več...

Mladi razmišljajo podjetno
Četrtek, 22 Februar 2024 17:31
ZRS Bistra Ptuj in Šolski center Ptuj sta ob podpo...

Preberite več...

Rop banke v središču Maribora
Četrtek, 22 Februar 2024 13:10
Zgodilo se je okrog 12. ure.

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Simona Pušnik

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300