Kmetje na protestu v prestolnici za boljše pogoje kmetovanja

Kmetje na protestu v prestolnici za boljše pogoje kmetovanja
Lokalne novice

Kmetje s Ptujskega so se v Ljubljano odpravili z devetimi avtobusi.

Kmetje so pred poslopjem parlamenta v središču Ljubljane na drugem protestnem shodu v mesecu dni opozorili na vse večja bremena in pritiske na kmetijstvo. "Dovolj je," je dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved ter vlado pozval k izpolnitvi vseh njihovih zahtev glede odprave okoljskih in administrativnih omejitev, je poročala STA. Na Trgu republike se je zbrala množica kmetov in njihovih podpornikov, po cesti mimo parlamentarne stavbe pa se vije strnjena kolona večinoma traktorjev. Protestniki imajo v rokah transparente, na katerih piše Dovolj je!, Ni prihodnosti brez kmetijstva ter Kmečko pamet v vlado. "Kmet je na svoji zemlji kralj. Ko kmet protestira, država že krvavi," je dejal Medved in spomnil, da se je sindikat kmetov s preostalimi nevladnimi organizacijami, ki delujejo v interesu kmetijstva, odločil za vseslovenski protestni shod kmetov, ker so razmere za kmetovanje nevzdržne. Pri tem je naštel okoljske omejitve, davčna bremena, nerazumno zakonodajo, ki je "pisana s strani posameznih skrajnih okoljevarstvenikov, daleč stran od kmetij". 

Ministrica Šinko: Dogovor s kmeti je mogoč

Vlada je minuli četrtek predstavnikom kmetov poslala odgovor na njihove zahteve. Ker gre za obsežno gradivo, so predlagali, da bi se na pogajanjih ponovno sešli po praznikih, je povedala kmetijska ministrica Irena Šinko. V odzivu na protest kmetov je še dejala, da imajo kmetje pravico protestirati, in menila, da bi se lahko dogovorili glede zahtev. 

Ministrstvo za naravne vire in prostor pripravljeno na nadaljevanja dialoga s kmeti

Na ministrstvu za naravne vire in prostor so skupaj s kmetijskim ministrstvom pripravljeni na nadaljevanje začetega dialoga s kmetijskimi organizacijami in verjamejo v pozitiven razplet. Ob tem so v odzivu na današnji protestni shod kmetov predstavili predlog rešitve glede prostovoljnosti vključevanja v plačila Natura 2000 v letu 2023. Kot so zapisali na ministrstvu za naravne vire in prostor, obžalujejo prekinitev pogajanj organizacij kmetov in zaostrovanje protestov. Skupaj z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano iščejo rešitve za postavljene zahteve kmetov. Ob tem so predstavili predlog rešitve, ki so jo pripravili v odziv na na zahteve kmetov glede prostovoljnosti vključevanja v plačila Natura 2000 v letošnjem letu.

 

Na fotografiji: S protesta kmetov na Ptuju (Arhiv RA Ptuj)

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Ptujčanka 19-letna Alida Tomanič je nova...
Četrtek, 21 September 2023 19:05
Za prvo spremljevalko razglasili Aleksandro Matan,...

Preberite več...

Športna zveza Ptuj : Mestna občina Ptuj
Četrtek, 21 September 2023 13:16
Športniki so o pripojitvi Zavoda za šport govorili...

Preberite več...

Prijet osumljenec šestih vlomov v Maribo...
Četrtek, 21 September 2023 09:59
Osumljenega doslej niso obravnavali zaradi tovrstn...

Preberite več...

Na cestah poostren nadzor policije
Sreda, 20 September 2023 06:59
V okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki v ospredj...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300