Obeležujemo kulturni praznik

Obeležujemo kulturni praznik
Lokalne novice

Na današnji slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, bodo po državi potekale večje in manjše prireditve. Številne kulturne ustanove bodo danes za obiskovalce brezplačno odprle svoja vrata. 

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici ob kulturnem prazniku zapisala, da ni samoumevno, da lahko "svojo" kulturo svobodno oblikujemo in izražamo ter smo nanjo ponosni in tudi kritični. Ob prazniku je zaželela, da bi jo proslavljali vsak dan.

Spoštovanje do kulturnega ustvarjanja je ključno za oblikovanje nacionalne zavesti. "Smo tisto, kar smo, zaradi bogastva naše kulture in zgodovinske dediščine", je v poslanici ob današnjem kulturnem prazniku zapisal premier Robert Golob. Ob prazniku je tudi povabil k obisku kulturnih ustanov.

Osrednja prireditev ob kulturnem prazniku bo tradicionalno pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko bo dopoldne položila venec k spomeniku Franceta Prešerna v Ljubljani. Zvečer se bo udeležila pogovora s Prešernovimi nagrajenci v Prešernovem gledališču Kranj, kjer bo imela slavnostni nagovor.

Gardna enota Slovenske vojske bo dopoldne v imenu predsednice republike položila venec k Prešernovemu spomeniku v Ljubljani, predsednica republike Nataša Pirc Musar bo opoldne na Gradu Brdo priredila svečano kosilo v čast letošnjim Prešernovim nagrajenkam in nagrajencem.

Slovenskega kulturnega praznika se z različnimi prireditvami spominjajo tudi zamejski Slovenci v vseh štirih sosednjih državah, Avstriji, Hrvaški, Italiji in na Madžarskem, ter po svetu.

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

23-letnik z osmimi goljufijami do 85 000...
Petek, 23 Februar 2024 07:46
Grozi mu zaporna kazen od enega do osmih let.

Preberite več...

Anej Čurin Prapotnik gre na SP v Glasgow...
Četrtek, 22 Februar 2024 17:39
Sporoča Atletski klub Ptuj.

Preberite več...

Mladi razmišljajo podjetno
Četrtek, 22 Februar 2024 17:31
ZRS Bistra Ptuj in Šolski center Ptuj sta ob podpo...

Preberite več...

Rop banke v središču Maribora
Četrtek, 22 Februar 2024 13:10
Zgodilo se je okrog 12. ure.

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Simona Pušnik

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300