Reklama storyteller

Gimnazija, ki ni več „le“ gimnazija

Gimnazija, ki ni več „le“ gimnazija
Razno

Gimnazija Ormož že več kot 20 let izvaja program Splošna gimnazija, od leta 2014 srednji strokovni program Predšolska vzgoja in od leta 2021 še program Zdravstvena nega.

Na šoli vedno s ponosom poudarjajo, da dijaki pri njih niso številke. Prav vse poznajo in vedo, kje imajo močna področja, ki jih razvijajo, hkrati pa jim pomagajo tam, kjer potrebujejo pomoč in spodbudo. Negujejo športni duh in njihovi dijaki dosegajo odlične rezultate pri rokometu, nogometu, strelstvu, se urijo v odbojki in badmintonu, pozimi dneve preživljajo na smučarskem taboru, športne dneve pa na plezanju, drsanju, plavanju, v Woopu. Glasbeniki se izražajo v pevskem zboru in bendih, gledališčniki z gledališkimi in lutkovnimi predstavami gostujejo v okoliških vrtcih in šolah. Spodbujajo dijake, ki likovno ustvarjajo in omogočajo, da se pokažejo; svojim dijakom so v preteklosti pomagali izdati pesniške zbirke. Mladi se zanimajo za tehnologijo in tako njihovi dijaki pripravljajo oddaje za lokalni radio, snemajo filme in izdajajo šolsko glasilo. Izjemni so na debatnem področju, programirajo robotke, tekmujejo v znanju, raziskujejo in sodelujejo na številnih natečajih in razpisih.

gim orm1

Dijaki znanja ne pridobivajo samo v šolskih klopeh, ampak se udeležujejo številnih ekskurzij, izmenjav, opravljajo prakso v tujini, zadnji 2 leti so v okviru projekta EPAS obiskali Evropski parlament v Strasbourgu, za dijake prvega letnika v začetku šolskega leta organizirajo spoznavne dneve. Na mnogih delavnicah, ki jih izvajajo v sodelovanju z lokalnim okoljem in različnimi zunanjimi strokovnjaki, dijakom omogočajo spoznavanje področij, za katera verjamejo, da so pomembna za vseživljenjsko učenje – podjetnost, medsebojni odnosi in osebna rast, tuji jeziki, informacijsko komunikacijska tehnologija, medijska pismenost, varovanje okolja, zdrav življenjski slog… Svoje ideje in predloge o tem, kje bi še želeli dobiti nova znanja in izkušnje, jim dijaki sporočajo tudi preko Dijaške skupnosti, ki aktivno sodeluje v sooblikovanju šolskega življenja.

gim orm2

Pri strokovnem delu na Gimnaziji Ormož upoštevajo sodobna didaktična priporočila – timsko sodelovanje, medpredmetno povezovanje, poučevanje z elementi formativnega spremljanja. Vsako leto organizirajo projektne dneve in na različne načine obeležijo posamezne dneve. Pomembna prednost za dijake je tudi medvrstniška tutorska pomoč. Dijaki imajo na voljo še pogovorne ure pri profesorjih, kjer lahko dobijo dodatno razlago in usmeritve za svoje učenje in delo. Za njih uspeh ne pomeni samo visokih ocen in dosežkov, ampak tudi tisto, česar ne moremo izmeriti – dobro počutje, odgovornost in samostojnost, ustvarjalnost, možnost povedati in biti slišan. Seveda so ponosni tudi na dobre rezultate in dijaki so ob podpori profesorjev, mentorjev uspešni na tekmovanjih, pri raziskovalnem delu in na maturi, saj se ponašajo z vrsto zlatih maturantov na obeh programih in diamantno maturantko na poklicni maturi. Veseli so, ko prav vsi dijaki opravijo splošno oziroma poklicno maturo in si tako odprejo možnosti na nadaljnji karierni poti. Med njihovimi bivšimi dijaki danes srečamo zdravnike, pravnike, doktorje znanosti, učitelje, fizioterapevte, bibliotekarje, farmacevte, psihologe, defektologe, prevajalce, arhitekte, ki se z veseljem vračajo na njihovo šolo, ko jih povabijo. S ponosom poudarijo, da so njihovi dijaki izjemno aktivni in uspešni, zaposleni pa se trudijo, da ustvarjajo varno okolje in ustrezne pogoje za njihovo radovednost, vedoželjnost, ustvarjalnost, kritičnost in osebno rast. Trudijo se, da ustvarjajo skupnost, v kateri so dobri ljudje. Da čutijo pripadnost svoji šoli, da zavzeto delujejo za skupne cilje, timsko sodelujejo, odprto komunicirajo. Iskreno si želijo v svojih dijakih zanetiti iskro navdušenja in strast do učenja, do odkrivanja novih svetov.

gim orm3

Njihovo šolsko okolje je mirno in varno, šola je sodobno opremljena, dijakom je omogočen topel obrok. Pouk se načeloma začne ob 7.50 in traja do 14.00, prevozne linije so urejene. Ko dijaki čakajo na prevoz, so lahko v prijetni avli, kjer igrajo ročni nogomet ali namizni tenis, se sproščajo na udobnih kavčih, berejo ali se učijo v šolski knjižnici ali računalniški učilnici. V letošnjem letu je svoj občasni dom pri njih našla celo čisto prava mačka in marsikdo od dijakov pravi, da ga stik z njo umirja. Pomembno se nam zdi, da Občina Ormož štipendira dijake njihove šole, ne glede na kraj bivanja, če izpolnjujejo določene pogoje, oziroma imajo dovolj visoke ocene. Hkrati Občina Ormož sofinancira tudi prevoz dijakov iz krajev v občini Ormož. Na Gimnaziji Ormož spodbujajo dijake, ki želijo biti aktivni v lokalnem okolju, saj sodelujejo pravzaprav z vsemi organizacijami; pri poklicnem usmerjanju se povezujejo z vrtci, zdravstvenimi ustanovami, s šolami in fakultetami, obiščejo jih bivši dijaki in sedanjim predstavijo svoj študij ali delo.

gim orm4

Vpis na šolo svetujejo vsem, ki jih zanimajo njihovi trije programi. Predvsem pa učencem in staršem, ki se zavedajo, da je v mladih naša prihodnost in si želijo za svojo srednjo šolo izbrati skupnost, v kateri skupaj rastejo in v kateri vsak najde svoje mesto ter prispeva najboljše, kar je v njem. Letos vas vabijo na informativne dneve v petek, 16. februarja, in v soboto, 17. februarja 2024.

gim orm5

Če imate že zdaj kakšno vprašanje za njih, lahko pokličete (02/62 16 800), jih obiščete po predhodni najavi (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) ali v različnih medijih pogledate, kaj vse počnejo. Najdete jih lahko na:

  • spletni strani: http://www.gimnazija-ormoz.si/

  • Facebook: https://www.facebook.com/gimormoz

  • Instagram: https://www.instagram.com/gim_ormoz/

  • Youtube kanal Gimnazije Ormož: https://www.youtube.com/channel/UCmQtw4ZDtgUcgMnI7ov8Xfg

  • TikTok: https://www.tiktok.com/@gimnazija_ormoz

 

Vabljeni na INFORMATIVNE DNEVE v Gimnazijo Ormož, kjer lahko začutite njihov utrip, spoznate stavbo, dogajanje, učitelje in dijake. Če iščete kakovostno izobrazbo in pristne medosebne odnose, so pravi naslov za vas. Gimnazija Ormož.

gim orm6

Z VAMI V ŽIVO

Dalibor Bedenik

voditelj

Sledite nam

 
Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300