Kam na Prešernov dan na Ptujskem?

Kam na Prešernov dan na Ptujskem?
Lokalne novice

Odprta  vrata Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, Galerije mesta Ptuj in Galerije Luna, Kurentove hiše, na ogled tudi 1. mitrej na Spodnji Hajdini.

Na Prešernov dan bodo tudi po naših krajih potekale večje in manjše prireditve. Večje ptujske kulturne ustanove, kot Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, bodo za obiskovalce brezplačno odprle svoja vrata, nekateri bodo imeli brezplačne vodene oglede skozi zbirke in razstave. Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož vabi na Ptujski grad in v galerije, Galeriji mesta Ptuj in Luna na brezplačni voden ogled, brezplačni so danes tudi ogledi v Kurentovi hiši, v občini Hajdina pa vabijo k ogledu 1. mitreja.

PTUJSKI GRAD

10.00-16.00

Prost vstop v muzejske zbirke.

MIHELIČEVA GALERIJA

12.00-16.00

Razstava Jože Foltin, Slikarske metamorfoze, prost vstop.

SALON UMETNOSTI

12.00-16.00

Razstava Petovionski panteon in občasna razstava In? Kaj smo odkrili?, prost vstop.

AVLA OBČINE ORMOŽ

Ob 13.00

Franc Ksaver Meško, Iz srca in sveta

Občasna razstava v počastitev 150-letnice rojstva in 60-letnice smrti duhovnika, pisatelja, pesnika in dramatika Franca Ksavra Meška, ki je nastala v sodelovanju s Knjižnico Franca Ksavra Meška Ormož.

Na ogled do 10. maja 2024.

GRAJSKA PRISTAVA ORMOŽ

9.00-15.00

Prost vstop v muzejske zbirke.

GALERIJA MESTA PTUJ

V Galeriji mesta Ptuj bosta danes ob 17. uri voden ogled po skupinski razstavi slovenskih umetnikov Struktura iluzije in predstavitev kataloga razstave. Po razstavi bo obiskovalce popeljala kuratorka razstave Doroteja Kotnik. Na ogled so dela, ki so jih ustvarili: Suzana Brborović, Beti Bricelj, Andrej Božič, Nina Čelhar, Meta Drčar, Dušan Fišer, Robert Lozar, Roman Makše, Katja Pál, Borut Popenko, Sandi Renko, Jasna Samarin, Marko Tušek.  

Razstava bo na ogled do 10. marca 2024.

GALERIJA LUNA

Kulturni praznik lahko preživite v družbi Galerije Luna, kjer danes ob 11. uri pripravljajo voden ogled po razstavi Milana Eriča. Po razstavi vas bo obiskovalce popeljala kustosinja Doroteja Kotnik v dialogu z umetnikom Milanom Eričem.

Milan Erič je na ptujskem Ex-tempore Karnival 2023 prejel nagrado Galerije Luna, in sicer samostojno razstavo v galeriji, ki jo sedaj realiziramo. Avtor se ukvarja s slikarstvom, ilustracijo in risanim filmom, kar se kaže tudi v njegovem umetniškem delu, kjer opazimo preplet teh treh umetniških zvrsti. V svojem štiridesetletnem ustvarjalnem delovanju je izoblikoval prepoznavno likovno govorico, ki temelji na risbi. V svoji likovni izraznosti uporablja kritiko družbe s pridihom humorja in satire, s katerim upodobljene teme približa širši javnosti.  V svojih delih nas popelje v svojstveno likovno govorico, kjer ustvari simbiozo med neskončnimi krajinami in figuraliko, med drugim tudi prikazuje upodobitev našega ptujskega pustnega lika kurenta.

KURENTOVA HIŠA

Kurentova hiša na Ptuju je februarja prilagodila delovni čas. V času 64. Kurentovanja je do 13. februarja odprta vse dni med 12. in 18. uro. Danes, na kulturni praznik, 8. februarja, se pridružujejo drugim kulturnim ustanovam po Sloveniji in organizirajo dan odprtih vrat v Kurentovi hiši. V celotnem delovnem času od 12. do 18. ure bodo vsako polno uro na voljo brezplačni ogledi. Predhodne prijave niso nujne, a če si obiskovalci želijo točno določeni termin, naj rezervirajo ogled po telefonu ali prek spleta.Po koncu pustnega časa in do konca februarja 2024 bo Kurentova hiša odprta:

od četrtka do nedelje: 12.–18. ure.

V ponedeljek, torek in sredo bo zaprta.

Po dogovoru so za večje skupine možni so tudi ogledi zunaj delovnega časa.

1. MITREJ

Turistično društvo Mitra Hajdina bo tudi letos ob kulturnem prazniku občanom omogočilo ogled I. mitreja, na Spodnji Hajdini, danes 8. februarja, ob 11. uri. Po ogledu se bodo lahko obiskovalci pogreli s čajem ali kuhanim vinom. Ta dan bo Info center odprt med 10. in 13.uro. 

Fotografija je simbolična. Foto: Pokrajinski muzej Ptuj Ormož (zajem zaslona).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

23-letnik z osmimi goljufijami do 85 000...
Petek, 23 Februar 2024 07:46
Grozi mu zaporna kazen od enega do osmih let.

Preberite več...

Anej Čurin Prapotnik gre na SP v Glasgow...
Četrtek, 22 Februar 2024 17:39
Sporoča Atletski klub Ptuj.

Preberite več...

Mladi razmišljajo podjetno
Četrtek, 22 Februar 2024 17:31
ZRS Bistra Ptuj in Šolski center Ptuj sta ob podpo...

Preberite več...

Rop banke v središču Maribora
Četrtek, 22 Februar 2024 13:10
Zgodilo se je okrog 12. ure.

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Simona Pušnik

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300