Lesnoobdelovalni stroji nudijo najrazličnejše funkcije

Lesnoobdelovalni stroji nudijo najrazličnejše funkcije
Razno

Ko govorimo o obdelovanju lesa, večinoma to pomeni izdelovanje predmetov iz lesa. S takšno dejavnostjo se ukvarjajo najrazličnejše panoge, na primer mizarstvo, tesarstvo, rezbarstvo, strugarstvo. Osebe, ki se s tem ukvarjajo, pa pri svojem delu potrebujejo najrazličnejša orodja, med drugim jim morajo biti na voljo tudi različni lesnoobdelovalni stroji.

Stroji za obdelavo lesa ponujajo najrazličnejše funkcije, na primer površinsko obdelovanje plošč, obdelovanje robov plošč, vrtanje plošč, rezanje plošč, avtomatsko pakiranje plošč. Omenjene naprave so namenjene torej za obdelovanje lesa, in to v vseh kategorijah, kot so rezanje, vrtanje, brušenje, lepljenje lesa in podobno.

obdelava lesa 1

Lesnoobdelovalni stroj je gnan s pomočjo električnega motorja

Zlasti so lesnoobdelovalni stroji gnani s pomočjo električnih motorjev. Ti so praviloma precej močni. Med takšne vrste strojev se lahko štejejo tudi brusilni stroji, ki pa se navadno uporabljajo za brušenje manjših kosov.

Seveda se lesnoobdelovalni stroji lahko uporabljajo tako za domačo rabo kot v profesionalne namene oziroma za velike komercialne proizvodnje lesa. Večina strojev za obdelavo lesa se lahko uporablja pri masivnem lesu ter na kompozitnih izdelkih.

Različne vrste strojev za obdelavo lesa

Stroji za obdelovanje lesa se lahko razdelijo na večje podskupine oziroma podkategorije. Na voljo so stacionarni stroji, kjer stroj, kot pove že ime, stoji na miru, material pa se pri tem premika po napravi.

obdelava lesa 2

Kadar se orodje premika po materialu, rečemo, da gre torej za lesnoobdelovalno orodje. S stroji za obdelovanje lesa se lahko izvajajo najrazličnejše funkcije. Na voljo pa so tudi kombinirani stroji. Med najpogosteje izbrane stroje, s katerimi kupci obdelujejo les, sodijo debelinka, formatna žaga, poravnalka, mozničarka, lepilka.

Spoznajte formatno žago

Bolje poznan lesnoobdelovalni stroj je tudi tako imenovana formatna žaga. Naprava je sestavljena iz krožnega žaginega lista, ki je nameščen na gredi. Stroj poganja električni motor, in sicer direktno z jermenom ali pa z zobniki. Na formatni žagi sta rezilo in predrezilo nameščena tako, da zgornji del rezila leži nad mizo. To seveda daje dobro oporo materialu, ki ga režemo. Za takšen stroj za obdelavo lesa je značilno, da ima možnost spreminjati višine rezila.

Za kaj vse se lahko uporablja formatna žaga?

Lesnoobdelovalni stroji, kot je formatna žaga, se lahko uporabljajo za rezanje lesa za pohištvo, za rezanje večjih masivnih plošč, vezanega lesa. Naprava vključuje veliko drsno mizo, ki je pripeta pod strojem. Miza naprave je pritrjena na zloženo roko, ki se uporablja pri prečnem rezanju oziroma pri rezanju pod določenim kotom.

Nasploh pa formatna žaga velja za največjo vrsto namizne žage in se najpogosteje uporablja v velikih obratih, kjer se proizvaja pohištveni material. Prav tako je stroj dobrodošel doma v delavnici. Poleg glavnega rezila formatna žaga vključuje še predrezilo. To ima navadno višjo frekvenco vrtenja. S tem se preprečuje drobljenje spodnje ploskve, ko režemo nekatere vrste lesa.

Stroji za struženje lesa

Omenili smo, da se lesnoobdelovalni stroji lahko delijo na najrazličnejše podvrste oziroma podkategorije. Med njimi so tudi stroji za struženje lesa oziroma CNC-stroji ali stružnice. Lahko rečemo, da so takšni stroji celo najpogostejša vrsta v mizarskih delavnicah, in to ne glede na to, ali je delavnica manjša ali večja.

Postopek dela na omenjenih strojih se imenuje struženje lesa. Stružnice za les vam torej podobno kot običajne stružnice za kovino omogočajo oblikovanje lesa. Takšna naprava ima vpenjalno glavo, ki se vrti na jermensko gnani centralni osi. Glava stroja pa predstavlja konec, ki drži obdelovanec.

obdelava lesa 3

Ko se obdelovanec na stroju vrti, ga lahko oblikujemo tako, da dleto držimo ob njegovi vrtilni površini. Ko obdelovanec končno dobi želeno obliko, je treba navadno z brusnim papirjem še preleteti vrteči se obdelovanec – da ga torej gladko obdelamo. Na voljo so najrazličnejše stružnice za obdelavo lesa. Nekateri takšni lesnoobdelovalni stroji se lahko povsem avtomatizirajo, in sicer s pomočjo sodobne programske opreme. O tem pa se je vsekakor najpametneje posvetovati z mojstri.

V Sloveniji je to podjetje Intercet iz Šenčurja. Z njimi lahko stopite v stik prek spodnjih podatkov.

Intercet lesnoobdelovalni stroji

Poslovna cona A 24

4208 Šenčur

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

+38642711550

https://goo.gl/maps/SSxPaESHegYKYNN57

https://www.facebook.com/intercetdoo/

https://www.youtube.com/user/strojiintercet

https://www.linkedin.com/company/intercet/

Promocijsko sporočilo

Z VAMI V ŽIVO

Simona in Dalibor

voditelj

Sledite nam

 
Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300