Karnevalsko dogajanje bo v velikem stilu odprla Ceca
Kurentovanje 2023

Kurentovanje na Ptuju in v okolici pomeni peti letni čas – čas, ko je utrip življenja drugačen in v celoti prilagojen noremu pustnemu vzdušju. Vsi, od najmlajših do najstarejših, se prepustijo zabavi in druženju ter našemljeni sodelujejo pri ohranjanju bogate tradicije, s tem pa sovpada še izjemno razpoloženje ob najboljših glasbenih gostih v karnevalski dvorani. Vse skupaj poteka ob izjemni domači kulinariki in izboru najboljših lokalnih vin.

V sklopu Kurentovanja 2023 se bo med 3. in 20. februarjem zvrstilo devet dogodkov. Noro pustno vzdušje bo postavljeno v Karnevalsko dvorano Campus Sava Ptuj, ki bo za potrebe Kurentovanja zasijala v razširjeni podobi.

kurentov skok

Bogato pustno dogajanje se prične 2.februarja ob polnoči s kurentovim/korantovim skokom – mističnim dogodkom, ko si ob polnoči ob soju ognja kurenti prvič nadenejo zvonce in z glasnim zvonjenjem pričnejo odganjati zimo in zlo. Po izročilu se je bilo včasih dovoljeno šemiti samo odraslim fantom. Od svečnice, 2. februarja, do pepelnične srede, so hodili v skupinah po domači in sosednjih vaseh, v spremstvu hudiča, ki je na domačiji ukradel kak par klobas. Njihov prihod k hiši je pomenil srečo celo prihajajoče leto. Če se je kurent povaljal po tleh, na dvorišču domačije, tisto leto sreče tam ni bilo. V drugi polovici 20. stoletja so pričeli kurenti/koranti v večjem številu zahajati na Ptuj, nastopati na Kurentovanju ter drugih organiziranih pustnih in folklornih prireditvah doma in na tujem. Danes je okoli tisoč kurentov vključenih v številne podeželske in mestne skupine; največ je fantov in mož, precej pa tudi deklet in žena.

Takoj v začetku veselega pustnega dogajanja bo širša javnost spoznala tudi Vino Mistik - mistično vino, pri katerem je vsak letnik poseben, drugačen in mističen, saj vsako leto grozdje iz enega vinograda pridelajo in donegujejo po različnih tehnoloških postopkih. 3.februarja bo na Ptuju vrata odprla tudi Kurentova hiša.

Na uvodnem večeru tokratnega Kurentovanja bo v petek, 3.februarja, za zabavo poskrbela ena izmed najpomembnejših predstavnic srbske popularne glasbe in simbol turbo folk glasbe Svetlana Ražnatović, bolj znana po vzdevku Ceca. Na glasbeni sceni je prisotna že vse od leta 1987, v svoji karieri je krasila naslovnice vplivnih evropskih in svetovnih medijev, med njimi tudi The New York Timesa. Tudi v Sloveniji je bila večkrat umeščena na lestvice najbolj iskanih oseb na spletu, njeni koncerti pa so vedno razprodani - koncert na Ušću je denimo obiskalo 150.000 njenih oboževalcev. O Cecini priljubljenosti pove veliko tudi podatek, da ji je njen oboževalec Zoran Vasić posvetil pesem s 5400 verzi, ki jo je pisal dve leti. Ceca ima med drugim ogromno spletnih sledilcev, ki jo dobesedno obožujejo.

ceca 1

 

Najcenejše vstopnice za Kurentovanje 2023 lahko kupite na vseh prodajnih mestih Eventim in Petrol. Na voljo je tudi nakup vstopnice, ki omogoča vstop na vse prireditve v karnevalski dvorani (zgolj za stojišče v parterju) in je prenosljiva.

Organizatorji: Radio-Tednik Ptuj, Event 24 in Arena Sava Campus Ptuj

kurentovanje1

Z VAMI V ŽIVO

Simona in Dalibor

voditelj

Sledite nam

 
Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300